Féltékenység a párkapcsolatban

Féltékenység a párkapcsolatban

“Annyira féltékeny, hogy az étteremben a szemközti falat kell néznem.”

“Legyen szíves megértetni vele, hogy szeretem őt, senki mást nem akarok rajta kívül. De az őrült féltékenysége el fog tépni minket egymástól.”

A legtöbb ember úgy érzi, hogy egy kicsit féltékeny néha, különösen akkor, ha erős érzelmek fűzik partneréhez. Egy kis féltékenység még lendületet is adhat egy kapcsolatnak. De ahogy egy szikra megvilágítja a szobát, a tűz már feléget mindent. Vajon mi van a féltékenység mögött? Mit jelent a féltékenység egy kapcsolatban?

A féltékenység gyökere a veszteség, a félelem. A félelem hozza elő a bizonytalanság érzését. A féltékeny partner fél kedvese elvesztésétől, valamint attól, hogy bolondot csinálhat belőle partnere mások előtt.

A féltékenység más érzelmeket is előhív, többek között a haragot, a gyűlöletet, undort (néha önutálatot), és a reménytelenséget.

Akkor miért lehet valaki féltékeny?

Ha valakit megcsalnak, és az illető úgy érzi soha nem heverte ki ezt. “Egyszer megharapott, most már félek”, akkor most jönnek az elképzelt veszélyek. Azt mondják, jó, ha valakinek képzelőereje van. de nem jó arra, hogy az ember magát gyötörje vele.

Természetesen, ha a partner folyamatosan szexuálisan aktív másokkal, akkor a féltékenység teljesen indokolt. És talán az egész kapcsolatot újra kell értékelni.

De mégis van olyan, amikor az ember jogtalanul féltékeny, amikor nincs megfelelő bizonyíték arra, hogy a partner hűtlenkedett volna.

Tehát hogyan tudjuk megtörni ezt a féltékenységet?

 

1) A bizalom az alapja minden kapcsolatnak

Nagyon sértő a partnerének, hogy Ön mindig kételkedik a szavában, megkérdőjelezi, hogy tisztességesen viselkedik-e. Folyamatos megkérdőjelezés lehet olyan pusztító, mint a viszony. Ha már ellenőrizte, hogy partnere csakugyan azt teszi, amit elmond Önnek, akkor ne kételkedjen többet benne. Ha azt mondja, szereti, higgye el neki!

2) Ne hasonlítsa össze magát mással!

Néhány (nem mindegyik) féltékenységet az alacsony önbecsülés mozgatja. “Hogy is szerethet engem? Nem értem, hogy valaki, mint Ő, pont hozzám vonzódik!”

Legyen képes értékelni vonzó tulajdonságait!

Vannak szebb, gazdagabb, viccesebb, okosabb, fiatalabb emberek, de ő mégis Önt szereti. Nem kell neki más, Önt akarja, az Ön tulajdonságai vonzóak számára, ezt vegye tudomásul.

3) Párjaként szeresse!

Nem mindig az alacsony önbecsülés a féltékenység motorja, lehet éppen a magas önbecsülés. Vannak emberek, akik szeretnek a középpontban lenni. Nem szeretnék megosztani senkivel a „tulajdonukat”, többek között a párjukat. Olyasmi ez, mint mikor az elkényeztetett gyermek nem akar osztozkodni senkivel a szülein.

De az emberek nem tárgyak. Szeretni valakit őszintén, nem lehet, mintha a tulajdona lenne. Szeresse úgy kedvesét, mint a párját, ne mint a tulajdonát!

4) Ne használja fegyverként!

A féltékenység gyötrelmesen kényelmetlen. Az emberek ahhoz, hogy jobban érezzék magukat, féltékennyé teszik a párjukat. Ne csinálja ezt! Ne flörtöljön mással partnere előtt. Hosszú távon ezzel a játszadozással nem fogja magát jobban érezni.

Ez nem jelenti azt, hogy nem léteznek vonzó emberek a világon, de ne használja kapcsolati „fegyverként”. Hisz, könnyen visszájára fordulhat a dolog. Ha ennek hatására partnere hűtlenkedik, más mondhatja, hogy csodálkozol, annyi flört után? Viselkedjen méltósággal, és ne flörtöljön féltékenységből.

5) Állítsa szembe a zavaró látszatot a valósággal

A féltékenységet, mint sok pszichológiai problémát (hipochondria, paranoia) hajtja a romboló képzelőerő használata. Ha képzelete nagy, ezt használja a saját javára, ne párkapcsolata elrontására.

Itt van pl. Stephen King, aki képzelőerejét írásra használja.

Álljon meg, ne bízzon annyira a képzeletében! Gondolja át:

Ha elképzeli párját és egy jóképű férfit, vagy párját és egy szexi munkatársnőjét, ahogy együtt dolgoznak az irodában, vagy beszélgetnek egy kávézóban.

Amint partnere később haza jön.

Ön mérgesen és idegesen fogadja, anélkül, hogy bármilyen bizonyítéka lenne a valóságra, hisz csak a képzeletére tud alapozni.

Partnere megijed, és nem érti az Ön dühét, majd dühössé és védekezővé válik. Mindez a semmiért. Képzeletéért, ne büntesse párját!

6) Hosszabbítsa a pórázt

Ha kutyát sétáltatunk, bizalmunkat fejezzük ki, mikor hosszabbra engedjük a pórázt.

Ha partnere el akar tölteni egy hétvégét a barátaival, had tegye. „Börtönben” tartása csak építi partnere szabadság vágyát, ami ismét elképzelt alapot adhat az Ön féltékenységének.

7) Használja a fantáziáját ahhoz, hogy jobban érezze magát

Próbálja ki ezt a gyakorlatot otthon:

Készítsen egy listát, amelyben leírja féltékeny gondolatait. Rangsorolja a tételeket, hogy milyen erős féltékenységet váltanak ki Önben.

Ezután lazítson, maradjon nyugodt. Gondolja át a listán szereplő tételeket, de maradjon továbbra is nyugodt. Fontos, hogy most gondolataira ne a féltékenység legyen az érzelmi reakciója, hanem a nyugodtság. Ezzel segíthet szembenézni féltékeny gondolataival.

Ha nem viselkedik féltékeny módon, valószínű, hogy párja is kedvesebb lesz Önnel.

A féltékeny viselkedés egy hibakeresés, vallatás és a bizalmi kérdések felkeltik partnere negatív reakcióit. A féltékenység egy olyan jellemvonás és érzelem egy megadott lelkiállapotban, amelytől megszabadulni csak türelemmel, kitartással és megfelelő önreflexióval lehet.

Sok házasságon segít a szakmai segítség. Ha szeretné, hogy házassága regenerálódjon, forduljon hozzám bizalommal. Ha igazán akarja, Ön és párja jobb házasságban fog élni, mint eddig élt!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

 

 

 

 

 

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .