Házasság a gyermekvállalás után, megoldási javaslatok

Házasság a gyermekvállalás után, megoldási javaslatok

Hogyan kerülhető el a házasság megromlása a gyerekek születése után?

Miután a gyermekek megszületnek, egyes párok úgy találják, hogy az egykori intimitásuk elhalványul ebben az időszakban. Nincs pénz, nincs szex, és nincs idő. Azaz nincs házasság a gyermekvállalás után.

A gyermeknevelést egyik fél sem így képzelte.

A gyerekeknek szükségük van a szülők teljes figyelmére. Azok a párok, akik keményen megdolgoznak házasságukért, azért, hogy életben tartsák a szikrát maguk között, erőfeszítéseikkel gazdagítják házasságukat és jó példát mutatnak gyermekeiknek.

Egy édesanya története

„A kemény valóság a házasságban a gyermekvállalás után, amelyről senki nem beszélt nekem

Olyan kemény, – hogy ezt szinte hihetetlen, félelmetes, szörnyű, és szívszorító – mint az, hogy bevalljam, hogy elvesztettem egy nagyon fontos dolgot, a kapcsolatomat. Nem tudom hogyan történt, szépen lassan, kegyetlenül szétesett. Az az igazság, hogy mindig különböztünk egymástól. Komolyan, most meg már semmi közös nincs bennünk.

Például én szeretek futni, ő nem. Ő szereti a focit, én nem. Ha elmegyünk valahová, én bort iszom, ő sört iszik. Ő racionális, én érzelmes vagyok. Ő dolgozik, én a gyerekekkel otthon vagyok. Amikor hazaér az irodából, rajta öltöny és nyakkendő, én meg a padlót súrolom totál koszos ruhában, amin persze sokszor a napi menü is rajta van. Néha felhív az irodából, hogy kikérje a tanácsom valamiben, de biztos, hogy akkor pont nem tudok vele beszélni, mert éppen az egyik gyermekünk fenekét törlöm.

Persze igyekszünk mi egymásra figyelni, miután a gyerekeket lefektettük, leülünk vacsorázni és megbeszéljük mi történt aznap. Meghallgatom mi történt az irodában, bólogatok, de nem tudok én már ehhez hozzászólni. Aztán én is elmesélem mi történt itthon, a köhögésekről, a fülgyulladásokról. De nem ő volt itthon egész nap, nem ő hallgatta a nyafogást, nem ő esett pánikba, amikor az egyik gyermekünk zihálni kezdett.

Kétségbe vagyok esve, szeretnék több kapcsolódási pontot találni a páromhoz. Valamiképpen elszigetelődtünk egymástól. Azt nem mondanám, hogy nem teszünk egymásért ez így nem igaz. Amikor hazajön, ő teszi le a gyerekeket az ágyba, mesét olvas nekik. Hétvégén lefoglalja őket, akkor én elmegyek futni. Annak ellenére, hogy támogatjuk egymást, olyan, mintha külön úton járnánk.

Amikor mindenki együtt van, annyira a gyerekek igényeire összpontosítunk, hogy még szemkontaktust sem tudunk felvenni. Hűha, ez elég kiábrándítóan hangzik, de ez a valóság. Utálom, de nem tudom, hogyan kell rajta változtatni.

Tudom, hogy a házasságunk javulásához kitartás és türelem kell, mert 2 nap alatt nem fog megoldódni ez a rengeteg probléma. Tudom, hogy létezik házasság a gyermekvállalás után. Meg akarom oldani, hogy teljes kapcsolatban éljek a férjemmel, úgy, mint rég.”

Párok a lövészárokban

A rossz hír: nehéz ilyenkor a házasság fenntartása, a baba sok időt és energiát vesz igénybe.

A biztató hír: A gyermekbe és a házasságba fektetett munka megtérül. Ne éljen növekvő sértődöttséggel párja mellett, hanem töltsenek minél több időt együtt, élvezzék egymás társaságát. Van házasság a gyermekvállalás után.

Hogyan lehet megtartani a házasságot ebben a nehéz időszakban?

1. Megosztani a terhelést

Az otthoni munka a kétszeresére nő. Ne civakodjanak! Sajnos az undorító háztartási feladatokat is meg kell csinálni. Osszák meg a házimunkát. Nem lehet halogatni bizonyos házi munkákat, ha egy csecsemővel élünk együtt. A babát etetni kell, tisztán tartani, öltöztetni… ezenkívül mosni rá, főzni rá, foglalkozni vele.

A feszültség elkerülésére az egyik stratégia, amivel csökkentheti a belharcot, ha készítenek egy listát és kitűzik a hűtőre. Ezen a listán felvázolják, hogy kinek mi a felelőssége a házimunkával kapcsolatban. Mindenki tudni fogja, hogy mit kell tennie, nem lesz vita. Senki nem gondolatolvasó, nem fogja kitalálni, miben kell segítenie Önnek. Kérje, meg párját a feladatra- pontosan részletezze neki a feladatot -, ha megcsinálta, dicsérje meg. Tartsa mindig szem előtt, létezik házasság a gyermekvállalás után.

2. Szülői stílusok

Másképp nevelünk, talán hasonlóan, ahogy minket neveltek. Lehet egyik fél szigorúbb, a másik fél engedékenyebb.

„A párom sokkal fesztelenebb a fiunkkal, mint én. Ő a földre kapja, ott játszanak, közben mindent felborítanak és szétdobálnak. Az alvás is bárhol és bármikor történhet. A múlt héten is arra jöttem haza, hogy fiunk a nappali padlóján a játékokkal körbekerítve alszik. Én más vagyok, mindennek van helye és ideje. Sokat veszekedtünk e-miatt. Aztán kezdtem én is másképp gondolkodni, rájöttem, hogyha haladni akarok a házimunkával, talán nem is olyan rossz ötlet, hogy a kicsi a fürdőszoba padlóján játszadozik, még én bepakolok a mosógépbe. Eddig ez számomra elképzelhetetlennek tűnt.”

Mindenben fontos, hogy kompromisszumra jussanak, beszéljék meg! A beszélgetés az egyik legfontosabb mozgatórugója a házasságnak a gyermekvállalás után is.

3. Intimitás

„Szeretem a szexet, tényleg, csak több alvást szeretnék.” A kisgyermeket nevelő családok egyik legnagyobb megterhelése, ha a baba nem alszik éjjel. Mindenképp mentesítse párját az éjszakázás alól, amikor teheti. Egy fáradt szülő nehezen tud szuper-szexivé átalakulni. Kicsit racionálisan hangzik, de bevált módszer ilyenkor terv szerint „összebújni”. Legyenek intimitásra kijelölt időpontok. Akkor az a nap, az az este már másképp teljen, közösen viseljék a gyermeknevelés terheit. Ami nagyon fontos ilyenkor a megfelelő hangulat. Készüljön rá, legyen ápolt, vonzó társa számára, flörtöljenek egy kicsit. A hálószoba most legyen mentes a bébi játékoktól, egy hangos játék megöli a romantikus hangulatot.

Fizikai kontaktus

A fizikai kontaktus fenntartása nagyon fontos. Amennyire csak lehetséges, mindig csókolja és ölelje társát. Ez nem csak az Ön számára fontos, de gyerekeik is azt látják, hogy szüleik szeretik egymást. Ne feledje házasságuk a gyermekvállalás után példa gyermekeik számára.

Ha nincs segítsége, akkor szoktassa hozzá gyermekeit a korai lefekvéshez 19-20 óra. Próbáljon ki párjával valami újat. Romantikus vacsorák, fürdőzések…

4. Idő együtt és külön

Be kell ütemezni, mikor hova ki megy a babával, mikor együtt, mikor külön. Ki mit csinál, még akkor is, ha teher.

Ami nagyon fontos, az az egyéni idő. Ne érezze magát rosszul távol a családtól. Engedjen meg magának egy kis kikapcsolódást. Tekintsen rá, úgy, mint egy ajándékra. Hódoljon hobbijának is! Töltsenek külön egy kis időt egymástól. A külön és együtt töltött idő is létfontosságú alkotóeleme a házasságnak. Mindenkinek örömet fog okozni, ha felfrissülve, boldogan hazaérkezik.

„Amikor a férjem visszajött a futásból, mindig könnyebb volt szívességet kérnem, mert fel volt töltődve energiával.”

„Amikor a feleségem hazajön a szokásos programjáról, aznap boldog és mosolygós.”

De fontos ebben is az egyensúly megtartása.

5. Ösztönözzék gyermeküket a függetlenségre

Amikor a gyerekek megtanulják, hogy szórakoztassák magukat rövid ideig, ez azt jelenti, több idő marad önmagára és párjára.

6. Értsék meg, hogy a házasságuk most ebben a szakaszban van

Ha megérti azt, hogy házasságuk most nehéz szakaszban van, de ez csak átmeneti, kevésbé fogja úgy érezni, hogy csapdába esett. Ahelyett, hogy haragudnának, vagy frusztrálódnának, tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a kapcsolatuk megtartásáért. A házasságukba való befektetés, amíg a gyerekek kicsik életbevágóan fontos. A gyermekek egyik legnagyobb félelme, hogy a szüleik nem maradnak együtt. Nem kell választani a boldog házasság, vagy a boldog gyermek között. Mert ha az első meg van, a második már valószínű automatikusan meglesz.

7. Ne használja a gyereket ürügyként

A házasság mindig nagyon fontos. A gyermekek előbb utóbb felnőnek és akkor Ön a házastársával marad együtt. Ne használja a gyereket ürügyként arra, hogy ne maradjon kettesben a házastársával. A gyerekeknek fontos érezniük, hogy mindig számíthatnak szüleikre, viszont azt is meg kell tanulniuk, hogy tudjanak várni, ha szüleik beszélgetnek.

Fontos, soha ne álljon a gyereke mellé házastársa ellen. Ha nem értenek egyet egymással gyermeknevelési ügyben, beszéljék meg négyszemközt. De nyilvánosan mindig támogassa házastársát. A támogató viselkedés fontos eleme házasságnak a gyermekvállalás után is.

8. Legyen büszke magára

Legyen büszke a magára. Emlékezzen arra, amit társa vonzónak látott Önben mielőtt még nem voltak gyerekek, és továbbra is legyen vonzó szemében. Bókoljon társának. Tudassa vele, hogy még mindig vonzó az Ön számára, még mindig csodálja őt és értékeli azt a kemény munkát, amit családjáért tesz.

9. Kommunikáció

Legyen ideje minden nap, hogy megvitassák, mi történt aznap. Hallgassa meg a másikat, hogy hogyan telt a napja, tegyen fel kérdéseket neki, érdeklődjön iránta.

Ne legyen zsémbeskedő, ha a várakozásai nem teljesülnek. Ha mindig arra vár, hogy házastársa tökéletes legyen, hogy megfeleljen az Ön igényeinek, akkor csalódni fog. Ha problémája van, ahelyett, hogy zsémbeskedik, próbálja párjával megbeszélni. Kérje meg párját, hogy cselekedjen másképp.

10. Tartsa fenn a „kis” dolgokat.

A kis dolgok nagyon sokat számítanak. Vegyen virágot, mozi vagy koncert jegyet partnerének, vagy lepje meg apró kedvességgel. Főzze meg kedvenc ételét, lepje meg társát valami figyelmességgel.

11. Legyen romantikus

Emlékezzen milyen volt, mielőtt még a gyerekek megszülettek – legyen újra figyelmes és romantikus párjával. Gyertyák, virágok, masszázsolaj, fehérnemű, meglepetés ajándék, film és vacsora… amit párja szeret, amivel örömet okoz neki- ezek elengedhetetlenek, és zökkenőmentesen futhatnak tovább a dolgok. Ezekkel a “kis” és romantikus dolgokkal nagy eredményeket érhet el házasságában a gyermekvállalás után is.

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .