MEGCSALÁS utáni újrakezdés, a helyreállítás négy szakasza

MEGCSALÁS utáni újrakezdés, a helyreállítás négy szakasza

 

 

 

Pappné Szabó Anita  házassági tanácsadó

“Amikor kiderült, hogy megcsalt a párom, nem hittem el, óriási csalódást és fájdalmat éreztem.”

Amikor kiderül a megcsalás ténye, először nem hiszi el a megcsalt fél. Nem feltételezte párjáról. Azután jön a harag, szomorúság, veszteség, bánat. Akár több évbe is telhet a megbocsátás.

A hűtlen fél érezhet bűntudatot és újra és újra megismételheti a „sajnálom”-ot, de ez kevés a megbocsátáshoz.

Viszont, ha a hűtlen fél nem felelősség vállaló és ledegradálja tettét, hogy ez nem is volt megcsalás és ez csak a rossz házasság következménye, tulajdonképpen Ő nem is hibás, hanem mindenért a megcsalt fél a hibás. Akkor itt nagyon el kell gondolkozni a kapcsolat életképességén.

Ha házastársunk, a hűtlen fél felelősségvállaló, a megcsalt fél is felismeri felelősségét a házasságuk működtetéséért és rendbe akarja tenni a házasságot, sikerülhet.

Megcsalás után több szakaszon megy át a házasság.

A válság szakasza

A szakasz onnan indul, hogy a hűtlenség nyilvánvalóvá válik, felfedi a házastárs. Hatalmas sokként éli meg a megcsalt fél. A mély árulás után eltűnik a bizalom. A megcsalt fél összeomlik, úgy érzi, minden, amit eddig megélt párjával hiteltelen, hazugságra épülő. Ez egy hosszú nehéz időszak.

Itt ne hozz most döntést a kapcsolatodról! Vigyázz magadra, óvd lelki egészségedet és vigyázz a családodra! A döntéseket tartogasd későbbre.

Ha eltelt néhány hét – hónap, a káosz eloszlott, úgy érzed, újra tudsz lélegezni, akkor kell átgondolnod, hogy mit szeretnél. Mindenképp tudom javasolni segítségképp a párkapcsolati tanácsadást.

Kezdetben, nagyon nehéz elképzelni a közös jövőt. Hatalmas a megélt árulás. A személy, aki életed része, aki társad, aki a támaszod fájdalmat okozott. Magányosnak, kétségbeesettnek, zavarodottnak érzed magad. Hosszú időt vesz igénybe, még újra ráállhattok a közös útra.

A hűtlen félnek is nagyon kitartónak kell lennie, hogy közösen megmenthessétek a kapcsolatotokat. Nem egy folyamatban vagy házastársaddal. Ő már rég tud a hűtlenség tényről, hisz ő a hűtlen fél. A folyamatban előtted jár, hisz te még csak most értesültél róla. Te csak most kezdesz felzárkózni hozzá. Ő már elgyászolta a régi kapcsolatotokat, te még csak most kezded.

A gyász szakasza

A gyászolási folyamat a hűtlenség után normális. Sok érzelem jelenik itt meg, harag, félelem, tagadás végül elfogadás. Ez olyan érzés, mint amikor meghal valaki. Hatalmas a veszteség. Gyászolod a házasságod, a régi kapcsolatod illúzióját. Eldöntheted, együtt maradsz a pároddal, vagy tovább lépsz.

Mindkét félnek át kell mennie a gyász folyamatán, meg kell szenvednie veszteségeit, ha új házasságot akar. Az eddigi közös jövő reménye elveszett, eltűnnek a közös tervek, hogy együtt nevelitek fel gyerekeiteket, egy párként lesztek ott az esküvőjükön, együtt sétáltok az unokákkal, együtt öregedtek meg. A veszteségek megélése segít abban, hogy ha akarod, új jövőt teremthetsz.

A megértés szakasza

 A megértés egy nagyon fontos dolog. Amikor elkezdjük megérteni miért is történt az ügy meg. Fel kell tenned magadnak a kérdést: Mi az én felelősségem, hogy megtörtént az ügy? Természetesen nincs felmentve a hűtlen fél a tette alól, de a házasságot két ember alakítja. Ez nagyon nehéz időszak, de reményt adhat az új jövő számára a megcsalt fél belátása, saját hibáinak felismerése. Ha a házaspár mindkét tagja felismeri hibáit és rendbe akarják tenni házasságukat, sikerülhet. De felelősségvállalás nélkül nem. El kell jutni a hűtlenség gyökeréig abban, hogy tovább tudjon lépni a pár.  Nagyon-nagyon fontos a rengeteg beszélgetés, mert e nélkül nem megy.

A megcsalt fél nem érti miért, hogyan, mikor, de miért, de hogyan, de mikor, de miért…. A hűtlen fél válaszoljon a tisztázandó kérdésekre. Ha partnerei egymásnak, sikerülhet. Ez hatalmas erőpróbája a házasságnak. Ha egyikük nem partner, nem sikerülhet.

A múltbéli hibáztatás természetes velejárója a feldolgozásnak. Csak van, aki megreked itt, legyen ez bármelyik fél, a hűtlen vagy a megcsalt. Akkor Ő nem akarja helyrehozni a kapcsolatát. Aki hibáztat, az jó marad, és a másikra rátolja a hibás szerepet. Sokszor láttam olyat, hogy a hűtlen fél hibáztatta a megcsalt félt. Itt nagyon át kell gondolni a kapcsolat folytatását.

HA A PÁR MINDKÉT TAGJA HAJLANDÓ a gyógyulásra és kész a változásra, változtatásra, akkor sikerülni fog. Mindketten felvállalják felelősségüket, beszélgetnek, átbeszélik a közös múltat és a múltat az üggyel, sikerülni fog a kapcsolat helyreállítása. Amikor mindkettő részéről megszületik a teljesen biztos igen, elkezdődhet a következő szakasz.

A tisztán látás szakasza

 Amikor a házaspár eljut ebbe a szakaszba, biztosan tudják, hogy együtt szeretnének maradni és készek ezen dolgozni.

Hogy hogyan?

Rengeteg beszélgetéssel, minőségi időt szánnak egymásra, sok közös élménnyel gazdagítják házasságukat, figyelnek egymásra és hatalmas türelemmel vannak egymás felé. Ez a magatartás segíti el őket ahhoz, hogy sebeik begyógyuljanak, hogy a bizalom szépen, újra felépüljön. Ez egy életvégig tartó szakasz.

Aki ebbe a szakaszba eljut és odafigyel társára mindörökké, együtt marad. De nem lesz zökkenőmentes, hullámhegyek-völgyek mindig lesznek. A hűtlenség után ebbe a szakaszba nehéz eljutni.

 

Csak akkor lehetséges, ha mindkét fél akarja, ha csak az egyik, kevés.

 

Ebben a szakaszban a házasság egy magasabb fokra jut, minősége megnő, sokkal értékesebb, tartalmasabb párkapcsolat jön létre.

 

A jó párkapcsolatért minden nap tenni kell!

Ha élhetünk boldogan is, miért éljünk boldogtalanul?

Szeresse megfelelően párját!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

 

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .