Párkapcsolati probléma megoldása

Párkapcsolati probléma megoldása

10 megoldás, amellyel megmentheted kapcsolatodat

Az ritka, ha egy pár nem fut bele különböző kapcsolati problémákba. Ha idő előtt felismeri, hogy mik ezek, sokkal nagyobb esélye van a megoldásra.

Annak ellenére, hogy minden kapcsolatban van jó és rossz dolog, a sikeres párok megtanulták, hogyan kell ezeket megfelelően kezelni.

1. Párkapcsolati Probléma: Rossz kommunikáció

Ne kezelje úgy párját, mint egy megszokott “bútordarabot” az életében. Ne folytasson vele semleges kommunikációt. Ne hagyja, hogy elsorvadjon a kapcsolatuk!

Beszélgessen vele érdeklődve!

Nem lehet úgy kommunikálni, hogy közben mindenre figyelünk, csak a partnerünkre nem.

A fiatal házaspárok problémája, hogy nincs idő a beszélgetésre. Ténylegesen időt kell szánni egymásra. Randizgatni kell a házasságban is. Le kell fektetni a gyerekeket, kapcsolja ki a mobiltelefonját, és máris meg van a megfelelő alkalom a beszélgetésre.

Ha valaki csak kiabálni tud, az menjen nyilvános helyre beszélgetni társával (pl.: park, könyvtár, étterem…), ahol zavarba jönne, ha elkezdene kiabálni.

Ne szakítsa félbe, ha partnere beszél. Hallgassa végig. Bizony ez nem könnyű dolog.

A következő kifejezéseket mellőze, mint “Te mindig …” vagy “Te soha ….”

Használja a testbeszédet, ezzel mutassa meg párjának, hogy figyel. (odafigyelés, érdeklődő tekintett, bólintás…)

Kérdezgesse párját, érdeklődjön tőle különböző dolgokról. Beszélgessenek társa hobbijáról, kedvenc zenekaráról… mindenről, ami társának fontos.

2. Párkapcsolati Probléma: Szexualitás

Bár a párok szeretik egymást, a intimitás nem mindig működik. Erre is időt kell szánni. Lehetőleg akkor, amikor egyik fél sem fáradt. A szexualitás közelebb hozza a párokat. Egészséges párkapcsolat működéséhez szükség van az intimitásra. Ha nem működik, nem szabad feladni. Az érintéseknél, gyengédségeknél kell kezdeni. Ha újra összeszokott a pár a szexualitás is működni fog.

Ne éljünk stresszes életet, foglalkozzunk magunkkal. Ha időt szánunk egészségünkre az intimitásban is örömünket fogjuk lelni. Lepjük meg párunkat apró kedvességekkel, bókokkal. Legyünk vonzóak számára.

Mondja párjának, hogy szereti, mondja el neki, mit szeret benne.

Aludjon eleget, mert elsősorban a libidó látja kárát a kialvatlanságnak.

A zsíros, puffasztó ételek is komolyan befolyásolják a vágyat.

Ismerje meg saját testét, irányítsa partnerét, hogy tud önnek örömet okozni. Ne legyen tabu téma a szexualitás a házasságukban. Fogalmazzák meg egymás felé ilyen irányú kéréseiket.

3. Párkapcsolati Probléma: Pénz

Azok a párok, akiknél problémát okoz a pénz, vegyenek mély levegőt és komolyan beszéljék meg pénzügyeiket.

Legyen őszinte az aktuális pénzügyi helyzetét illetően. Ha a dolgok tovább mennek a megszokott úton, továbbra is irreális életmódot fognak folytatni. Tűzzenek ki egy időpontot, amikor mindketten képesek nyugodtan megbeszélni a pénzügyeiket.

Beszéljék meg, ki mire költi azt ami van.

Szerkesszenek egy közös költségvetést, amely magában foglalja a megtakarításokat.

Döntsék el, melyik személy lesz felelős a havi számlák kifizetéséért.

Döntsék el a rövid távú és hosszú távú céljaikat.

Ha egyáltalán nem tudnak a párok megegyezni a pénzügyekben, akkor egyéb érzelmi, kapcsolati problémájuk van.

4. Párkapcsolati Probléma: Küzdelmek a házimunkában

Meg kell szervezni, meg kell egyezni ki, mit csinál otthon. Üljenek le egy listával és beszéljék meg. Ez igazságos, nem lesz harag belőle. Legyen nyitott a megoldásokra, még akkor is, ha gyűlöli a házimunkát. Próbálják elosztani úgy, hogy mindkettőjüknek megfelelő legyen.

Felmérések bizonyítják, hogy azokban a háztartásokban, ahol a férfi gyakran végez házimunkát (mosogat, porszívózik…) több a szexualitás a házasságban.

Ha a férj nem veszi ki részét a házimunkából, a feleség általában azt érzi, hogy nem támogatják, semmibe veszik az ő érzéseit. Ez csalódottságot és haragot vált ki belőle. Majd esetleg “sárkánnyá ” válik.

Ha szeretnénk jó házasságban élni, fel kell vállalnunk az unalmas, mocskos, fárasztó, rutinszerű házimunkát is, még akkor is, ha régen ez a nő, asszony dolga volt.

Ha viszont a férj el kezd besegíteni a házimunkába, a feleség ettől szeretve érzi magát, elégedettebb lesz a házasságával, és valószínű megnő az intimitás a házasságban.

Ha viszont a férj a házias és a feleség kezd el besegíteni a házimunkába a férj érzi magát szeretve, elégedettebb lesz a házasságával, és valószínű megnő az intimitás a házasságban.

5. Párkapcsolati Probléma: Önzés, azaz a párkapcsolat csak egy személyről szól.

A párkapcsolat 2 emberről szól! Ha mindig az „én” van a fókuszban, a kapcsolat elveszti csillogását.

Mutassa ki elismerését társa iránt, egészítsék ki egymást, legyenek napi kapcsolatban, mutassanak érdeklődést egymás iránt.

Tervezzék meg, mikor töltenek együtt időt.

Tiszteljék egymást. Mondja: “köszönöm”, és a “nagyra értékelem…” Ez lehetővé teszi a partnere számára, hogy tudja, számít Önnek.

Becsüljük és értékeljük a párunkat! Koncentráljunk a jó dolgokra a kapcsolatunkban.

Ha semmi nem jön be és partnerünk továbbra is önző marad a párkapcsolatunkban, próbáljunk partnerünk “bőrébe bújni”. Üljünk le egy székre, “váljunk” partnerünkké, az ő agyával gondoljuk át a megoldandó feladatot. Hogyan éreznénk, mit csinálnánk az ő helyében, hogyan tudnánk megértetni vele a problémát, hogy pozitív kicsengése legyen mindnyájunk számára.

Akik ilyen partnerrel élnek, mindenképp ajánlom az önismereti munka elkezdését amely segíteni fog az okos döntések meghozatalában. (Pl.: pszichodráma)

6. Párkapcsolati Probléma: Konfliktus

Az alkalmi konfliktusok az élet részei, de ha ön és partnere egy rémálomban él, itt az ideje, hogy kitörjön ebből.

 • Figyeljen oda társára.
 • Kérjen bocsánatot, ha téved.
 • Változtasson viselkedésén.
 • Ne hibáztassa a társát.
 • Ne bántsa a társát.
 • Ne Ön gerjessze a feszültséget.

A konfliktusokat azonnal kezelni kell, mert a sok felgyülemlett, szőnyeg alá söpört konfliktust nehezebb kezelni, mint, ha folyamatosan megoldjuk azokat.

Sokan csodálkoznak, hogy idáig jutott a kapcsolatuk, hisz sosem veszekedtek. Az elnyomott harag a megoldatlan nézetkülönbségek szintén padlóra tehetik a kapcsolatot.

Konfliktus helyzet esetén:

 • Gondolja át Ön mit szeretne, Önnek mi lenne a jó.
 • Gondolja át társa mit szeretne, neki mi lenne a jó. (“Bújjon a bőrébe”)
 • Koncentráljon, hogy az adott problémát oldják meg, ne a régi sérelmeken rágódjanak.
 • Készítsen elő megoldási javaslatot.
 • A fejében az legyen, hogy -megoldjuk- cselekedjen e szerint.
 • Tartsa tiszteletben partnerét mindvégig.

7. Párkapcsolati Probléma: Bizalom

A bizalom kulcsfontosságú része a kapcsolatnak. A bizalom az alapja a békés nyugodt párkapcsolatnak, amelyben a felek meghallgatottnak és támogatottnak érzik magukat.

Nagyon könnyű elveszíteni és nagyon-nagyon nehéz visszaszerezni.

Ha elveszítjük bizalmunkat társunk felé az mérhetetlen fájdalommal és csalódással jár.

Ha Ön iránt elvesztette társa a bizalmát, tisztelje fájdalmát. Kérjen tőle úgy bocsánatot, hogy társa érezze, hogy Ön érzi azt amit társa érez. Ne degradálja le társa érzéseit. Kárpótolja társát az őt ért veszteségért. Pl: vegyen neki virágot, vigye el kirándulni, menjen el vele kedvenc focicsapatának mérkőzésére. Teperjen társa érzelmeiért! Ne adja fel!

Ha Ön vesztette el társa iránt a bizalmát, döntse el mit akar. Ha társa mellett marad, bocsásson meg neki! Persze az idő fontos tényező, nem megy egyik pillanatról a másikra. Ne hozza fel évek múlva is sérelemként ezt. Próbáljon túllépni ezen. Tiszta lappal próbáljon hozzá állni. (Ha nem megy javasolt egyéni terápia, pszichodrámacsoport, párterápia.) Akarjon benne bízni!

Ön és partnere között lehet fejleszteni bizalmat:

 • Legyen következetes.
 • Ne szegje meg a megállapodásukat.
 • Ne hazudjon.
 • Tartsa tiszteletben a másik érzéseit.
 • Hívja fel párját, ha késik.
 • Vegye ki a részét a házi munkából.
 • Ne reagálja túl, ha a dolgok rosszul mennek.
 • Soha ne mondjon olyan dolog, amit utána megbán.
 • A régi sebeket, ne hánytorgassa fel.
 • Tisztelje partnerét.
 • Ne legyen féltékeny.
 • Legyen jó hallgatóság.
 • Kérdezze meg társát, mire van szüksége.

Annak ellenére, hogy mindig lesz probléma a párkapcsolatában, minimalizálja a házassági problémákat, ha nem kerülheti el őket teljesen.

8. Párkapcsolati Probléma: Gyermeknevelés

Gyermeknevelési konfliktusok hátterében az áll, hogy különböző neveltetésben volt részünk gyermekként. Valószínű, hogy a házastársa hozott értékei másabbak, mint önnek a szülői házból hozott értékei.

Ha a házastársával kiabáltak gyermekként, ezt a mintát tanulta meg, így Ő is kiabálni fog gyermekeikkel. Ha Önnel gyermekként nem kiabáltak a szülei, ez állandó összeütközés lesz önök között a gyermeknevelés terén.

A különböző gyermeknevelés, még nem jelenti azt, hogy a házaspárok nem szeretik egymást. Viszont, ha ezt a különbséget nem kezeljük, könnyen véget vethet jó házasságunknak.

Mi a teendő?

 • Új gyermeknevelési szabályokat kell lefektetni, amit közösen hoznak meg.
 • Olvassanak együtt gyermeknevelési könyveket.
 • Figyeljenek nagyon oda, hogy nevelnek, milyen mintát adnak át gyermekeiknek.

9. Párkapcsolati Probléma: Anyós probléma

Az Anyós által elindított fekete propaganda nagyon meg tudja mérgezni a kapcsolatot.

 • A pár azon tagjának, akinek édesanyja mérgezi a kapcsolatukat, a feladata leállítani az édesanyját.
 • Feladata mindig kiállni a párja mellett.

Az anyós probléma hátterében mindig az áll, hogy az anyós még nem tudta elengedni gyermekét, nem hagyja felnőni őt. Mindig azon dolgozik, hogy gyermeke számára nélkülözhetetlenné tegye magát. Ezek nem mindig tudatos cselekedetek. Az anyai függés olyan csapda, amelyből nehéz a kiút. Javasolt a pszichodráma és a párterápia.

10. Párkapcsolati Probléma: Elhidegülés

Az elhidegülés mindezek a felsoroltak következménye. Ne hagyja!

Az már veszélyes, amikor már mindenhol jobb, mint otthon. Ha már eljátszadozunk a válás gondolatával. Ha másfelé kacsingatunk.

VAN MEGOLDÁS! NE ADJA FEL!

Minél több idő telik el a fagyos légkörben, a boldogtalanságban, annál nehezebb lesz.

Sok sikert kívánok hozzá!

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..