Patchwork, mozaikcsalád, DE HOGYAN MŰKÖDJÜNK?

Patchwork, mozaikcsalád, DE HOGYAN MŰKÖDJÜNK?

Pappné Szabó Anita  házassági tanácsadó

A mozaikcsalád korábbi kapcsolatokból származó gyerekeket foglal magába. Amikor a családok keverednek, a különböző szabályok, szokásrendszerek, féltékenység és a volt párok nagy próba elé állítják az új családot.

A nehézségek ellen a legjobb módszer a megfelelő kommunikáció, szeretet, türelem, kölcsönös tisztelet és a felelősségvállalás.

Ha ezek az eszközök a birtokodban vannak szoros kötődés alakulhat ki az új mozaikgyermekeiddel, szeretetteljes és sikeres családot alkothattok.

Amíg a szülők nagy reménységgel néznek a közös jövő elé, a gyerekeik nem annyira lelkesek.

Félnek a változástól, bizonytalanok lesznek a jövőt illetően, féltik a vér szerinti szüleikkel való kapcsolatukat.

A mozaikcsalád sikerének megteremtése

Ha megpróbálod ugyanúgy működtetni a családodat, mint eddig, az zavarodottsághoz fog vezetni. Már más emberekkel élsz együtt, más szokásokkal, más értékekkel, más feladatokkal, sok-sok bizonytalan érzésekkel. A frusztráció és csalódottság elkerülése miatt szépen lassan, úgy, hogy mindenki jól érezze magát benne, hozzatok új szabályokat, vegyetek át új működési módokat.

Tiszteletteljesen bánj az új pároddal és gyermekeivel is

Még akkor is, ha a gyerekek nem értékelik ezt. Az idő neked dolgozik, ha tiszteletteljes vagy, a mozaikgyerekeid is azzá vállnak veled szemben.

Nagy nehézséget okozhat a gyerekek életkora. Egy kisgyermek viselkedése és kiskamasz, kamasz között óriási lehet a különbség.

Az új család működését meg kell tervezni.

Ne ronts ajtóstól a házba! Ahogy a házasság előtt fontos az udvarlás, egymás megismerése, a beszélgetés. Úgy fontos a mozaik családnál is a párod gyermekeinek megismerése, közös időtöltés, összehangolódás. De ne úgy, hogy feladatod van velük szemben! Legyen időd a kötetlen szabadidő eltöltésére is velük.

Ha nem tudod elfogadni a párod gyermekeit, akkor a te párkapcsolatod nem lesz sikeres.

Minden gyerekben ott van a szépség és a tehetség!

Minden gyermek arra vágyik, hogy szeressék!

Szeresd a mozaikgyerekeid és fogadd el őket, úgy ahogy vannak. NE LÁSD BENNÜK AZ ELŐZŐ HÁZASTÁRSAT! A gyerekek csak a jó szóra, kedvességre, elfogadásra vágynak. Minél jobban szurkálódnak, annál szeretethiányosabbak!

Saját kuckó

Fontos, hogy a közös lakásban, mindenkinek meglegyen a saját tere. Mindenkinek szüksége van arra a tudatra, hogy van helye ebben a családban, van saját ágya…

Válás után

A válás egy óriási trauma, nagyon fájdalmas esemény. Ha sikerül új kapcsolatot találnod, ne rohanj bele egy újabb házasságba. Amíg a mozaik családod nem áll szilárd lábakon, ne hozz életre szóló döntést. Szánj időt arra, hogy hozzászokjatok egymáshoz.

Ne terheld meg a párodat olyan feladatokkal, amelyben kiég.  Pl.: eddig volt 1 gyereke, hirtelen lett 3. Háromra mosni, főzni… Ezekhez a feladatokhoz idő kell. Rá kell hangolódni, fel kell készülni a feladatokra.

Ha hirtelen nagy változás áll be, amire nem vagytok felkészülve, az megrontja az új, reményteljes kapcsolatotokat.

Nem kell rögtön jó anyává és apává válni. Inkább a mozaik gyereked megismerésére fordíts több időt.

A túl sok változás egyszerre megzavarja a gyereket.

Szépen lassan közeledj a mozaik gyermek felé.  Azok a párok, akik időt adtak maguknak és a szétválás után szép lassan építették fel az új családjukat sikeres boldog családot mondhatnak magukénak.

Légy részese a mindennapi életnek is!

Ha mindig csak a kirándulások történnek együtt, nem tudhatod, hogy működik a család a mindennapokban.

Ne engedelmeskedj az ultimátumoknak!

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy úgy érzed, választani kell. Mert volt párod, mostani párod, gyermekeid, mozaik gyermekeid ilyen helyzetbe hoznak, akkor valami nem jól működik. Nem kell választani! Emlékeztesd őket, hogy fontosak számodra.

A gyerekek számára fontos a világos, tiszta kommunikáció.

Rengeteg idő kell a sikeres átmenethez. Nem működik semmi egyik napról a másikra.

A gyerekek egyetlen vágya, hogy szeressék őket.

A szétválás a gyermekeket nagyon megviseli, úgy érzik azok a szülők, akikben megbíztak elhagyták őket. Nem szívesen adnak esélyt egy újabb szülőnek.

A gyerekek a szülői döntésekbe nem rendelkeznek beleszólási joggal. Lehet, hogy a gyerek miatt húzódik egy válás, de egy rossz kapcsolatot, nem tud egy gyermek összetartani.

A gyerekeknek fontos a dicséret és bátorítás, ez alapján szívesen kapcsolódnak az új szülőhöz.

Ha az új szülő a vérszerinti szülőt becsmérli, nem lesz sikeres kapcsolódása a gyerekekhez.

Az új szülő ne legyen végrehajtó az új kapcsolatban, de igenis szabja meg a határokat a párjával közösen.

Ha elegendő időt, türelmet, érdeklődést kap  mozaikgyereked, sok lehetőséget fogsz kapni tőle.

A kötődés rítusai

Vezess be új családi hagyományokat. Ezek fontosak egy család életében. A családi közös étkezések nagy esélyt kínálnak arra, hogy jó beszélgetések alakuljanak ki és elkezdjenek egymáshoz kötődni.

A szülő halála

Amikor meghal egy szülő, adj időt gyermekednek a gyászra. Ha túl hamar újraházasodsz, gyermekedben kialakulhat egy befejezetlen gyász.

A gyermekek kora

A különböző korú, nemű gyerekek, másképp illeszkednek a családhoz. Egy tinédzser, csak azért, mert nem ugrik rögtön a nyakadba, nem jelenti azt, hogy nem akarja a szeretetedet.

10 év alatti gyermekek

Könnyen elfogadják az új felnőttet.

10-14 éves serdülők

Ez a legnehezebb időszak. Több időre van szüksége, hogy elfogadjon egy új felnőttet.

Nyilvánvalóan nem mutatja ki érzéseit, mert érzékeny kisgyermek. Rendkívül nagy szeretetre, támogatásra, elfogadásra és figyelemre van szüksége.

15 éves vagy annál idősebb tizenéves

Saját identitásukat építgetik. Kevésbé vesznek részt az új család életében. De fontos nekik az elfogadás, szeretet, biztonság.

Nemek közötti különbségek

A fiúk és lányok általában szívesen veszik a verbális szeretetet, a dicséreteket vagy a bókokat, nem szeretik a fizikai közeledést, az ölelést és a puszikat.

Viszont az érintéseknek később fontos szerepe lehet, lassan közeledj mozaik gyerekedhez.

A lányok kellemetlenül érzik magukat a mostohaapjától kapott öleléstől.

A fiúk gyorsabban fogadják el a mostohaapát, mint a lányok.

Családi kihívások

Ahogy két családot összekeversz, a szülői különbségek, a fegyelem, az életmód stb., kihívásokat hozhatnak létre, és a gyermekek számára frusztráció forrása lehet. A gyereknek érezni kell, hogy a problémák ugyanúgy vannak kezelve, mint eddig.

Az új szülő elfogadásának nehézsége

Ha a gyerekek sok időt töltöttek az egyszülős családban, vagy még mindig ápolják a szüleik megbékélésének reményét, akkor nehéz lehet számukra egy új személyt elfogadni.

A családi hagyományok változásai

A legtöbb családnak nagyon különböző elképzelései vannak arról, hogy az éves eseményeket, például az ünnepeket, a születésnapokat és a családi vakációkat hogyan kell eltölteni.

A gyerekeknek fájdalmas érzés, ha belekényszerülnek egy más szokásba. Próbálj meg egy közös területet találni, vagy hozz létre mindenki számára kedvező új hagyományokat.

Világos határvonalak létrehozása

Beszéljétek meg, ki milyen szerepet játszik a gyermek mindennapjaiban, és fontos átbeszélni a háztartási szabályok változásait is.

A családi szabályokat a gyerekekkel is meg kell beszélni. Ha kell, érdemes egy listát kifüggeszteni egy jól látható helyen.

Szülői bizonytalanságok

A mostohaszülők kedvezőtlenül összehasonlítják mostohagyermekeiket a másik szülővel. Ne keresd a gyerekben a rossz viselkedést!!!  A gyerek természetesen hasonlít mindkét szülőjére!

A mozaikcsalád megerősítése

A bizalom kialakítása kulcsfontosságú a család létrehozása szempontjából. Eleinte a gyerekek bizonytalanok lehetnek az új családjukkal szemben, és ellenállnak az erőfeszítéseiknek, hogy megismerkedjenek velük. Csak azért, mert félnek, hogy osztozkodni kell a szülőn egy új házastárssal. A negatív viselkedés kezelésére, építsd a bizalmat a mozaikgyerekeddel.

A gyermekek jobban alkalmazkodnak a kevert családhoz, ha mindkét biológiai szülővel tarthatják a kapcsolatot. Fontos, hogy mindkét szülő részt vegyen a gyermek életében és a régi-új szülői partnerség felé törekedjenek.

Fontos a gyermekeknek érezni, hogy a vér szerinti, elköltözött szülőjük is nagyon szereti őket.

A nyílt világos kommunikációt használd.

A bizonytalanság és a családi problémák a rossz kommunikációból származik, ezért mindenről beszélj!

Ne tápláld a haragodat és igyekezd a konfliktusokat pozitívan kezelni.

Ne kompenzáld túl a gyermekeid!

Amikor meglátogat az a gyermeked, aki nem veled él, neki mindent szabad. Ő a kiskirály, mindenki az Ő kedvét keresi. A hétvégék az Ő kiszolgálásával telnek. Ez nem helyes cselekedet.

A másik véglet

Amikor eljön hozzád vér szerinti gyereked, de te nem szeretnéd megbántani a párod gyerekeit sem, ezért mindent együtt csináltok mindannyian. Ez sem helyes.

A vér szerinti gyerekkel szükség van a saját kis minőségi idő eltöltésére is. Próbálj egyensúlyozni régi-új családod között.

A látogató gyerek szempontjából fontos, hogy mindkét helyen otthon érezze magát. Legyen mindkét helyen fogkeféje, és egyéb személyes dolgai… Ne érezze azt, hogy Ő csak látogató.

Ha boldogok a gyerekeid, boldog leszel te is az új kapcsolatodban!

 

A jó párkapcsolatért minden nap tenni kell!

Ha élhetünk boldogan is, miért éljünk boldogtalanul?

Szeresse megfelelően párját!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

Facebook elérhetőségem:

Lelkitárs a párkapcsolatban

https://www.facebook.com/Lelkitárs-a-párkapcsolatban-1759463097640261

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .