Tanácsadás folyamata

A tanácsadás folyamata

Az első ülésen érdemes összegyűjteni néhány alapvető információt, mint például a pár együtt töltött éveinek számát, a jelenlegi életkörülményeit, speciális egészségügyi problémák, előzetes tanácsadás tapasztalatok, napi rutin, és a különleges érdekek.

Párok gyakran úgy érkeznek a tanácsadás ülésre, hogy azt hiszik, hogy a tanácsadó el fogja dönteni, kinek van igaza. A tanácsadó számára minden megjelent fél ugyanolyan fontos.

A tanácsadás folyamat során azt fogják megtanulni a párok, hogyan érthetik meg jobban egymást. A folyamat működik, ha hajlandóak kipróbálni néhány új ötletet. Abból, hogy fontos a “nekünk” és nem a “nekem” a kapcsolatukban, kezdik megérteni, hogy a házasság rendbetétele egy közös vállalkozás nem működik egyedül.

A tanácsadás folyamán vannak házi feladatok, amelyek arra serkentik a pár tagjait, hogy tegyenek egymásért, tegyenek a kapcsolatukért.

Mennyi ideig tart a házassági tanácsadás?

Sokan kíváncsiak, hogy mennyi ideig tart a házassági tanácsadás. Ideális esetben jó házassági tanácsadó célja, hogy mindig segítsen, hogy a pár elérje céljait.

A házassági tanácsadó irányítja a párt a folyamatban, amely igazi növekedést és a változást idéz elő a kapcsolatukban. A tanácsadás tartalma minden párnál más.

Az, hogy mennyi ideig tart a házassági tanácsadás nagyban meghatározza:

  1. A pár anyagi helyzete
  2. A pár céljai
  3. A pár speciális igényei
  4. Egyéb változók, amelyek befolyásolják a házassági tanácsadás időtartalmát

A házassági coaching módszerével 4-6 ülés alatt szép eredményeket lehet elérni a párkapcsolatban. Ezek gyakran olyan helyzetek, amikor a pároknak segítségre van szüksége a kommunikáció javításában, vagy megoldani a napi problémákat, feladatokat, szülői, pénzügyi, vagy a közös célokat.

Néha, a párok szembesülnek bonyolultabb kihívással vagy vannak olyan alapkérdések, amelyek megkövetelik a hosszabb távú munkát. Ezeknek a helyzeteknek a megoldása hosszabb időt vehet igénybe.

A párokkal hetente-2 hetente vagy havonta találkozunk. A találkozások között is dolgozik a pár a házasságán.

Néha a házassági tanácsadás során, kiderül, hogy egyik vagy mindkét partner küzd komolyabb problémákkal, ami befolyásolja a kapcsolatot. Például, depresszió, poszttraumás stressz zavar, vagy a drogfogyasztás is jelentős hatást gyakorolhat a pár működésére. Továbbá, az egyik vagy mindkét partnernek lehet gyermekkori mintái, ami zavarják a jó kapcsolat kialakítását.

Ezekben a helyzetekben gyakran szükséges, a hosszabb távú kapcsolat támogatás (valamint egyéni terápia, pszichodráma, szenvedély betegség szakember általi kezelése).

A tanácsadás folyamatában fontos még:

  1. Tanulási stílus: Egy nagy változó, hogy hogyan foglalkozik egy pár a folyamattal. Vannak párok, akik “aktív tanulókká”vállnak és mindent megtesznek azért, hogy javuljon kapcsolatuk minősége. Ezek a párok sokkal gyorsabban meggyógyítják kapcsolatukat, mint a passzív párok.
  2. Elkötelezettség a folyamatban: ha havonta tudunk találkozni, az hatékony lehet abban, hogy látványos eredményt érjünk el.
  3. Ambivalens viszony: Néha az egyik (vagy mindkettő) ember ambivalensen viszonyul a házasságához. Ezekben az esetekben először arra kell időt fordítani, hogy mit szeretnének. Amennyiben a házasság mellett döntenek, akkor indulhat el a kapcsolat javítása.

Fontos megjegyezni, hogy a házassági tanácsadó nem fogja megoldani a problémákat, a kapcsolatot, ezt a pár maga fogja megoldani szakszerű segítés mellett.

Mennyi ideig tart a házassági tanácsadás? Egy része a házassági tanácsadón múlik. A másik része a házaspáron múlik. De a folyamat végén, a sikeres házasság megéri az erőfeszítéseket. A házassági tanácsadás nem egy gyors fix. De a folyamat gyógyító és segítőkész, és működik.

A kapcsolatban nagyon fontosak az elismerő szavak. Ennek megtanulására és alkalmazására is külön figyelmet szentelünk.

A tudatos kapcsolat megköveteli, hogy minden résztvevője ismerje a saját szerepét és reakciókészségét, a felmerülő konfliktusokban, valamint, hogy megismerjék a partner gondolatait és érzéseit. A tanácsadó segít a pároknak, hogy valóban meghallják és megértsék, mi a partner gondolata és érzése.

Az ülések során a pároknak meg kell tanulni megérteni egymás vágyait, érzéseit, gondolatait.

Nagyon fontos azt is megnézni, hogy ki honnan, milyen értékekkel érkezett ebbe a párkapcsolatba. A tanácsadás során sok őszinte beszélgetésre van szükség, hogy megérthessük, miért működünk, úgy ahogy. Miért van az, hogy nem értem a páromat mi baja, hisz én mindent a legjobb tudásom alapján teszek.

Megtanuljuk azt, hogy működjünk úgy, hogy párunkból elismerést váltsunk ki, mert nem biztos az, hogy amit én szeretek azt ő szereti. De tudok úgy működni, hogy mindkettőnknek jó legyen, ha akarok.

Ha hűtlenség történt, először a hűtlenségi problémát tesszük helyére. Csak akkor tudunk innen tovább lépni, ha megtörtént a bocsánatkérés, megbocsájtás, megbánás.

Kiket várok:

  • Házasságán változtatni akaró párokat.
  • Házasságán változtatni akaró férjet.
  • Házasságán változtatni akaró feleséget.

A párkapcsolati tanácsadás ára: 22 000 Ft/alkalom.

Egy alkalom 60-90 perc.