A bizalom újjáépítése (még akkor is, ha ez lehetetlen)

A bizalom újjáépítése (még akkor is, ha ez lehetetlen)

A kapcsolatok virágoznak akkor, amikor a partnerek bíznak egymásban, őszinték, hűségesek, tiszteletteljesek, kedvesek, következetesek és nyitottak a konfliktusok megoldására is.

A kapcsolatok tönkremennek, amikor a bizalom megszakad.

A felek tisztában vannak, hogy mi váltotta ki közöttük a bizalmatlanságot. Felfedezik, hogy párjuk valami nagyon fontos dologgal kapcsolatban hazudott.

A bizalom, még sok apró dologgal is megtörhető. Például, ha valaki sorozatban nem tartja be az ígéretét, vagy érzelmileg nem válik elérhetővé kedvese számára…

Ezek a helyzetek nem pusztítják el a bizalmat, de biztosan veszélybe sodorhatják azt.

A helyzettől függően a bizalom újjáépíthető. De a bizalom építése (és újjáépítése) nem csak úgy magától történik, hanem jelentős belső munkát igényel mindkét fél részéről.

A belső bizalom újjáépítése

Ahhoz, hogy bizalmon alapuló kapcsolatot tudjon teremteni a legfontosabb, hogy figyeljen a megérzéseire. Ha ráérez valami zavaró körülményre, ne hessegesse el, ne lépjen túl rajta, hanem győződjön meg róla, hogy valós-e. A belső hang figyelmezteti önt!

Ha visszagondol a bizalomvesztése kezdetére, emlékszik olyanra, hogy a belső hang suttogott Önnek, amit figyelmen kívül hagyott?

Sokan érezték úgy, hogy elárulták őket. De azt is sokan bevallják, hogy figyelmen kívül hagyták az ösztöneiket, a szőnyeg alá söpörték a problémát.

Gyakran előfordul, hogy a pár egyik tagja megnehezíti a másik személy számára, hogy valóban tisztázza és kezelje a konfliktust.

Azok, akik szexuális hűtlenséggel szembesültek a kapcsolatukban, sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy tagadták maguk előtt is a tényeket “Éreztem a változást, de nem akartam elhinni…”

Bízzon ösztöneiben és érvényesítse igényeit.

Bízzon az érzéseiben és bízzon a bölcsességében. Hallgasson a szívére és a lelkére is. Ekkor magabiztosan tud dönteni.

A kapcsolatban lévő bizalom újjáépítése

Ha a bizalom megszakadt a kapcsolata során, mindkét partnernek terápiás figyelmet kell fordítania a kapcsolat újjáépítésére. Először együtt kell kezelni és meggyógyítani az árulás okát. Az árulás lehetőséget nyújt minden egyes ember számára, hogy szembenézzen a kapcsolatával, és megértse, hogyan jutottak el a bizalomvesztéshez.

A bizalom visszaállítható, de mély munkát igényel. A gyors bocsánat és egy meleg ölelés nem állítja helyre a megtört bizalmat.

Fontos a sok beszélgetés, az okok azonosítása, feldolgozása, átbeszélése. Fontos az állandó jól megfogalmazott bocsánatkérés minden egyes sérelemért egyenként. Ehhez a megbántott félnek is tisztában kell lennie azzal, mi fáj neki, milyen érzéseket kelt benne ez a fájdalom. Ha mindketten akarják a bizalom helyreállítható.

Ez nem egy rövid folyamat. Akár több évig is eltarthat, nagy kitartás és türelem és idő kell hozzá.

A pár tagjainak tisztában kell lenniük értékességükkel, szeretniük és becsülniük kell magukat ahhoz, hogy egymást is tudják tisztelni és tudjanak őszinte kommunikációt folytatni egymással, ahol mindkét fél ki tud állni a saját érdekeiért.

Az őszinteség csak akkor működik, ha először magunkhoz vagyunk őszinték.

Tudjuk, mit akarunk és hogyan. A nem tudás, a bizonytalanság, újabb bizalmatlansághoz vezet. Csak az tud előre lépni, aki hajlandó felelősséget vállalni cselekedeteiért. Beszéljen arról, hogy mit tett és beszéljen arról, hogy mit szeretne.

Legyen nyitott könyv társa számára.

Ez azt jelenti, hogy ne zárja le a mobiltelefonját és internetes elérhetőségeit. Fel lehet itt háborodni, hogy Hol itt a magánéletem?

De ezen a ponton egy pillanatra gondolkodjon el és kérdezze meg magától, hogy mi az igazán fontos: a kapcsolata vagy a magánélete? Válasszon. A titkok bizalmatlanságot szülnek.

Biztosítsa őszinte szerelméről partnerét.

A bizalom megújítása nem csak döntés – hanem életmódbeli változás. Arról szól, hogy hazaér magához és társához, és működni fog a párkapcsolata erősítése érdekében. A kapcsolat tisztán- és nyitva tartása értékes folyamat. Amikor a pár egyik tagja hazudik, csal, és rossz dolgokat csinál, megfizeti a végső árat, és elveszíti számára a legértékesebbet.

Erősítse meg elköteleződését párja felé.

Ha segítségre van szüksége, szerezze meg. Ha változtatásra van szüksége, akkor csinálja.

Ha a bizalom helyreállítását tanulási folyamatként fogja fel, az remélhetőleg nagyobb intimitást és szeretetet hoz magával.

Szeresse megfelelően párját!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .