Hogyan mentheted meg a párkapcsolatod?

Hogyan mentheted meg a párkapcsolatod?

Pappné Szabó Anita  házassági tanácsadó

Ha kétségbe esett vagy, mert a párkapcsolatod rosszul működik, vagy nem működik, itt az idő, hogy tegyél érte. NE VÁRJ! A túlzott halogatás a párkapcsolat végéhez vezet. Ami most még megmenthető, két év múlva már nem lesz megmenthető.

A párkapcsolat megmentéséhez 2 ember kell.

Együtt kell dolgoznod pároddal, hogy orvosoljátok a problémákat.

Fontos, hogy gondolj a múltra, amikor nagyon szeretted őt, gondoljátok át mi mindent tettetek egymásér, így tudtok egymáshoz kapcsolódni és együtt sikerülni fog.

Először gondold át mikor kezdődtek a gondok, így kezdheted ezzel a beszélgetést.

Ha egy bizonyos dátumhoz köthetők a dolgok, túl nagy ott a sérelem, amit nem dolgoztatok még fel. Akkor beszéljetek erről. NE SEPERD A SZŐNYEG ALÁ. Ne bagatellizáld el! Vedd komolyan párod fájdalmát. Dolgozz azon, hogy megoldjátok, ha kell egy életen át!

Gyakrabban előfordul, hogy inkább sok apróbb dolog zavar. Soha nincs ideje rád, sokat dolgozik, sok időt tölt a barátaival…

Együtt minden problémára tudtok megoldást találni.

Sajnos létezik olyan, hogy egy kapcsolatot nem lehet megmenteni.

Ha a párod nem hajlandó semmilyen munkára a kapcsolatotok érdekében, ha csak te akarod megmenteni, továbbá, ha visszaél fizikailag és érzelmileg, akkor nem lehet megmenteni a kapcsolatot.

Válassz megfelelő alkalmat a beszélgetésre.

Kettesben, senki és semmi ne zavarjon titeket. Légy nyugodt és ne az érzelmeid vezéreljenek.

Kezd így:

Nagyon szeretném megbeszélni, hogy mi történik a kapcsolatunkkal.

Ne bántsd őt. Szemed előtt lebegjen a cél, meg akarod oldani. Ha kedves vagy, Ő is le fog higgadni. Ha ordítasz, megint kudarcba fullad a beszélgetésetek és még rosszabb lesz a helyzet.

Ha nem érted mi történik, de párod már egy ideje furán viselkedik, hiába ülteted le, szerinte minden rendben van, vagy mindenre a válasza nem tudom. De már hónapok óta nincs szex. AKKOR NINCS MINDEN RENDBEN. Addig beszélgess vele, még nem ad megfelelő magyarázatot a viselkedésére. Ha nem akarsz a menthetetlen kategóriába belecsúszni, járj utána a dolgoknak.

A menthetetlen kategóriába tartozik, amikor a párod nem felelősség vállaló, Ő mindent jól csinál, te vagy mindenért a hibás. Én úgy gondolom, te értékes ember vagy, aki vállalja a tetteiért a felelősséget. Egy párkapcsolat elromlásához két ember kell. Ezért sosem egy ember a felelős. Sőt, a nem felelősségvállaló fél nagyobb arányban felelős a párkapcsolat megromlásáért.

Ismerd be, ha hibáztál, kérj bocsánatot.

Sajnálom. Hibáztam. Kérlek, bocsáss meg. Meg tudsz nekem bocsátani? Mivel tehetném jóvá?

Ne essen nehezedre újból és újból bocsánatot kérni! Mert a ki nem mondott bocsánatkéréseid a párkapcsolatod végét jelentik. Mindenki hibázik akaratlanul is, kérj bocsánatot!

Hallgasd meg a párod!

Értsd meg, Ő hogyan gondolkodik a kapcsolatotokról. Hangosan foglald össze, amit mondott. Ez azt jelenti megértetted, amit mondott. Tegyél fel neki kérdéseket.

Amikor felhozod a problémát, inkább az “én” állításokra koncentrálj, ne pedig a “te” állításokra.

Például, azt mond: Én így érzem..Engem bánt…Rám ilyen hatással van…

Ne pedig: Bezzeg TE… A TE hibád… TE mindig… TE állandóan…TE sosem…

Légy őszinte a pároddal, még akkor is, ha a becsületesség egyfajta sebezhetőség.

Másképpen nem lehet újra kezdeni. Ha játszmázni akarsz, felejtsd el a kapcsolatod megmentését. Kérd meg, hogy Ő is legyen őszinte.

Keressetek megoldásokat a problémára.

Értsd meg, hogy neki mi a fontos ebben a problémában. Légy partner ebben.

Ha párod azt várja el, hogy több részt vegyél ki a házimunkából, vagy több időt töltsetek együtt, vagy több időt tölts a gyerekekkel, vagy többet szeretkezzetek, vagy többször főzzél, vagy több szívességet tegyél, vagy többször vigyél neki virágot, vagy dolgozz többet, vagy dolgozz kevesebbet, vagy… bármit, amit kér, halld meg és cselekedj úgy, hogy neki jó legyen. MÉG AKKOR IS, HA NEKED NEHEZEDRE ESIK. Mert, ha igazán szereted a párod, egy idő után örömmel teljesíted a kéréseit, mert érzed majd a változást.

Érezni fogod, hogy örül és ez által több szeretetet ad neked.

Dolgozzatok együtt a kapcsolatotokon, ne ellenségként kezeljétek egymást.

Tanulj meg megbocsátani!

Ez nem jelenti azt, hogy elfelejted, ami történt. Hanem, hogyha a párod felismerte, hogy fájdalmat okozott neked, elismerte, hogy hibázott és megpróbálja jóvátenni, hagyd, hogy tehesse. Tisztázd magadban, hogy ez már megtörtént, nem tudod meg nem történté tenni. El kell fogadnod a történteket, még akkor is, ha nagyon-nagyon nehéz és a jó párkapcsolat miatt próbálj meg tovább haladni.

Ne legyenek túlzott elvárásaid!

Tisztázd magadba a realitásokat. A legtöbb igény a túlzott elvárásokból fakad. PL.: Ha kisbabád van, ne várd el a párodtól, hogy rend, elmosogatás, kimosás, vacsorakészítés legyen. Ez nem fog menni. Egy kisbaba 24 órás elfoglaltság. Ha bármit el tud végezni mellette a párod, azt vedd ajándéknak. Inkább segíts neki, de ne úgy, hogy felemlegeted, bezzeg te milyen szuper vagy ebben.

Ha megbeszéltétek a problémákat, köteleződjetek el a megoldások mellett!

Konkrét jól körülhatárolt, érthető megoldásokat hozzatok. Ha a megoldások idővel nem működnek, beszéljetek meg újabb megoldási módokat.

Beszéljétek meg a szabályokat. PL.: Ha az egyikőtök megcsalta a másikat. A megcsaló fél soha ne legyen többé hűtlen.

Beszéljetek a kapcsolatotok kezdetéről. Nézegessetek régi kedves fényképeket. Lásd meg a másikban a jót!

Győződj meg arról, hogy mindketten készek vagytok a változásra.

Adj időt párodnak!

Ha idővel annak ellenére, hogy te változol, Ő mégsem, akkor Ő nem hajlandó változtatni, be kell látnod, hogy ez nem működik.

Minden nap fedezz fel egy jó tulajdonságot a partneredben!

Írd le. Egyszer majd oda adhatod neki. Pl: Ma kedves volt a mosolyod. Ma nagyon hálás voltam, hogy elmosogattál. Nagyszerű anya/apa vagy. Ma csodálatos volt veled kirándulni. Annyira jól esett, hogy megleptél …ajándékkal.

Fókuszálj párod jó cselekedeteire. Lásd meg a jót benne!

Ha nincs szex, hozd vissza a kapcsolatotokba. Kezd lassan.

Ne felejtsd el az érintést, a simogatást.

Hozd vissza a kapcsolatotokba! Ha együtt vagytok, fogd meg a másik kezét. Mosolyogj rá. Öleld meg. Érintsd meg a karját, miközben hozzá beszélsz. Az érintés fontos az intimitás fenntartásában, és az évek során elveszhet a mindennapi mókuskerékben.

A jó párkapcsolatért minden nap tenni kell!

Ha élhetünk boldogan is, miért éljünk boldogtalanul?

Szeresse megfelelően párját!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

Facebook elérhetőségem:

Lelkitárs a párkapcsolatban

https://www.facebook.com/Lelkitárs-a-párkapcsolatban-1759463097640261

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .