Hűtlenség: Bűnhődjön a hűtlen!

Hűtlenség: Bűnhődjön a hűtlen!

Pappné Szabó Anita házassági tanácsadó

A hűtlenség az egyik legfájdalmasabb dolog egy házasságban. Tapasztalataim szerint 3 kimenete lehetséges.

  1. Nem tud megbocsátani, rögtön válás.
  2. Meg tud bocsátani túllép rajta.
  3. Szenved és gyötrődik a házasságában.

 

Szenved és gyötrődik a házasságában.

A hűtlen félről:

Mielőtt belekezdenék a megcsalt fél oldaláról megvizsgálni az afférok jellemzőit. Azért néhány szót ejtenék a hűtlen félről is. Nem mentem fel őket a felelősségük alól, mert ők döntöttek így. De azt vegyük tudomásul, hogy a legtöbbjük óriási szenvedésen ment keresztül a folyamat alatt.

Persze van, akinek a lelkivilágát nem viseli meg a hűtlenkedése. De van olyan, aki belepusztul tettébe, őrlődik, kínlódik.

A lebukás:

Napjainkban a lebukás általában a hűtlen fél telefonjának megtekintésével, vagy egy jóakaró telefonhívása által történik.

A következmények:

Egy hűtlenséggel szembesülni, óriási trauma. Derült égből villámcsapás. A teljes élet összeomlása és folytathatnám….

De, ha úgy döntünk együtt újra megpróbáljuk, annak azért vannak nagyon fontos szabályai.

Mind ketten, akarjátok szívből rendbe hozni a házasságotokat.

Onnantól kezdve, hogy a hűtlenség kiderült, nincs hazugság, nincs titkolózás. Ha nem leszel őszinte a társaddal, hosszú szenvedés vár rátok. Egy életen keresztül fogod viselni ennek következményeit. Azt tanácsolom kedves hűtlen fél, párod minden kérdésére adj számára kielégítő választ. A hűtlenség olyan, mint egy nagy halál, feldolgozása sokszor hasonlít a gyászévhez, meg kell élni, minden egyes évfordulót, ami az évben van.

Érdemes kibeszélőnapokat kijelölni, amikor a megcsalt fél bármit kérdezhet az afférral kapcsolatban. Először sűrűbb időpontokat, majd ritkítani ezt. De legyenek olyan napok, amikor nincs szó a hűtlenségről, amikor a kapcsolat újítására fókuszáltok.

A megcsalt fél, egy ilyen ügy felfedezése után, teljes traumát képes átélni. Önértékelése a mélyben, képességei elvesznek, napi rutinja megborul… Nehéz ezzel megbírkózni.

Ha kiderül az affér, a pár rögtön be akarja pótolni az elvesztegetett éveket, mind a ketten azt akarják, hogy működjön. Nagyon figyelmesek egymással, randizgatnak, jókat szexelnek. Igen ám, de a zöld szörnyeteg (az ügy), mindig ott van közöttük. Nem hajlandó távolabb menni. Nap, mint nap mindketten szembesülnek a jelenlétével. Együtt kelnek, együtt vannak egésznap és együtt fekszenek le vele, jelenléte megterhelő, idegőrlő.

Kedves megcsalt fél, neked írom a sorokat, ha eltelt egy év, és a párod még mindig melletted van, és küzdötök a boldogságotokért, akkor hidd el, hogy szeret.

Már ne akarj mindent tudni, ne legyél oknyomozó riporter, se detektív, ne kérdezd, hogy miért. Erre ott volt az első év. Ha képes vagy együtt élni vele, akkor próbálj tovább lépni.

Tudom, hogy fáj. De, ha megkérdezed tőlem, hogy meddig tart ez a fájdalom. Akkor erre azt válaszolom, amíg el nem engeded a büntetést. A gyógyulás nem jár együtt a büntetéssel. Lehetsz dühös és haragos, de szeretnéd-e az egész életedet ebben a fájdalomban leélni? Mert ha igen, jó úton jársz.

Sokan mondják, hogy kettő fél kell ahhoz, hogy egy házasság mélyponton legyen, vagy épp nem megfelelően működjön. De nem te döntöttél úgy, hogy félre lépsz. Te ezért nem vagy hibás! A párod döntése volt, nem a tiéd.

Ha nem szeretnéd az életedet fájdalomban leélni, ne vágd a fejéhez a múltat, lépj tovább! Magadért! A te lelki egészségedért! Ez csak tudatosan megy, és meglátod, ha nem hozod fel a témát, egy idő után neked is egyre ritkábban jut eszedbe.

Ebben a helyzetben, én most téged féltelek, neked akarok jót!

Elhiszem, hogy vágyad van arra, hogy megbüntesd őt, hogy ő is szenvedjen, hogy ő is érezze a fájdalmat. És érzi is. De ne feledd a büntetéssel a saját fájdalmadat hosszabbítod meg!

Azzal kell tisztában lenned, hogy rövid távon elégedettséget nyújthat számodra bármilyen büntetés, de hosszú távon, nem enyhíti a fájdalmadat.

El kell engedned a haragodat és a dühödet! A megbocsájtás szabaddá tesz!

 

A jó párkapcsolatért minden nap tenni kell!

Ha élhetünk boldogan is, miért éljünk boldogtalanul?

Szeresse megfelelően párját!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

Facebook elérhetőségem:

Lelkitárs a párkapcsolatban

https://www.facebook.com/Lelkitárs-a-párkapcsolatban-1759463097640261

 

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .