Hogyan teheted jobbá a párkapcsolatod?

párkapcsolat

Hogyan teheted jobbá a párkapcsolatod?

Pappné Szabó Anita házassági tanácsadó

A jó párkapcsolat kialakítása nem történik egyik napról a másikra. Mindenek előtt elkötelezettséget, megbocsájtást, megértést és rengeteg erőfeszítést igényel.

A szerelem csökkenésével a párok számára a kihívás az, hogy időről időre újjáélesszék a romantika tüzét, és ápolják az érett, bizalmas szeretetet, amely a tartós kapcsolat jellemzője.

Fontos lenne, hogy partnered a mindennapi igények figyelembevételével kimutassa a szeretetét.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a romantika létfontosságú a párkapcsolat működéséhez.

A romantikus szeretetet egy természetes függőség, mert aktiválja az agy jutalmazási központját – nevezetesen a drogfüggőséggel, az alkohollal és a szerencsejátékokkal kapcsolatos dopamin útvonalakat. Ezek az utak generálják az újdonság, energia, tanulás, motiváció, felpörgés és vágy érzeteinket. Nem csoda, hogy olyan energikusnak és motiváltnak érezzük magunkat, amikor beleszeretünk valakibe!

Mindannyian tudjuk, hogy a romantikus, szenvedélyes szeretet egy kicsit elhalványul, és általában az elkötelezett szeretet egy elégedettebb formájává válik. Mégis, sok pár szeretné visszanyerni a korai udvarlás szikráit. De lehetséges-e ez?

Igen, lehetséges.

Ha együtt csinálsz a pároddal új dolgokat, vagy másképp csinálsz dolgokat, akkor az új tapasztalatok aktiválják a jutalmazás rendszert és fokozzák a dopamint. Ezek ugyanazok az agyi áramkörök, amelyek a romantikus szerelemben „kigyulladnak”. Sok tevékenység segít visszaszerezni az első alkalommal érzett izgalmat.

Van néhány lépés, amellyel az érett kapcsolat friss és izgalmas marad.

 

Pörgesd fel a boldogsághormonod!

 

1. Tartsd életben a meglepetés erejét!

Érj haza egy kis ajándékkal, főzd meg a párod kedvenc ételét, vagy foglalj egy meglepetés hétvégi kiruccanást. Az ilyen típusú meglepetések életben tartják az izgalmat!

2. Romantikus szöveges üzenetek küldése

Küldjetek romantikus szöveges üzeneteket egymásnak. Alig fogod várni, hogy találkozz a pároddal este. Ne félj a “szexi” üzenetek elküldésétől sem. Ez nagyon egyszerű módja, hogy megőrizhesd a romantikát a párkapcsolatodban.

3. Rendszeres minőségi idő

A párkapcsolat elején, az udvarlás szakaszában a párok rendszeresen eljárnak ide-oda. Később ezt felváltja az otthoni kanapé (vacsi a kanapén, TV nézés a kanapén…) Ne csináld! Ütemezz be rendszeres minőségi időt pároddal!

4. A szeretet érzéseinek a megfogalmazása

Fejezd ki érzéseidet párod felé! Mond gyakran „szeretlek”!

5. Próbálj ki valami újat

Egy új tevékenységben való közös részvétel együtt tudja tartani a kapcsolatot. Kezdjetek el táncolni, túrázni, főzni…, menjetek moziba együtt.

6. Tölts időt más párokkal

Keresd azoknak a pároknak a társaságát, akik egészséges párkapcsolatban élnek. Ez segít megerősíteni az elkötelezettség fontosságát és barátokkal együtt lenni, mindig boldogságot ad.

7. Célok együttes létrehozása

A közös cél mindig fontos, amelyért a pároddal együtt dolgozhatsz. Ez lehet pénzügyi cél, félretenni pénzt a nyaralásra vagy fitnesz cél lefutni egy félmaratont együtt… A célok elérése által egy csapattá váltok. Új dolgokat ad, amiről lehet beszélni és együtt dolgozni.

8. Beszéld meg a reményeid és álmaid

Valószínű, hogy amikor randiztál, beszéltél a reményeiről és az álmaidról. Azonban az idő múlásával ezek a fajta beszélgetések elmaradhatnak. Ne maradjon el! Beszélj az álmaidról, vágyaidról. Támogassátok egymást ezek elérésében.

9. Tegyél fel érdekes kérdéseket

Kezdetben mindent meg szeretnél tudni a másikról. Csupa érdekes dologról beszélgettek. Később jó esetben már csak azt kérdezed meg „Mit akarsz vacsorára?”. Érdeklődj párod hobbijáról, gondolatairól, érzéseiről. Hagyd el a felületes napi beszélgetéseket! Mélyebb beszélgetésekre törekedj!

10. Örömmel üdvözöld a párodat

Sok embernek természetes, hogy párja haza érkezik. Ne legyen! Minden nap örömmel és csókkal üdvözöld párodat, amint belép az ajtón. Fejezd ki azt az örömet, hogy de jó, hogy újra láthatlak!

 

A jó párkapcsolatért minden nap tenni kell!

Ha élhetünk boldogan is, miért éljünk boldogtalanul?

Szeresse megfelelően párját!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

Facebook elérhetőségem:

Lelkitárs a párkapcsolatban

https://www.facebook.com/Lelkitárs-a-párkapcsolatban-1759463097640261

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .