Hatékony Párterápia

A hatékony párterápiához, hatékony párok kellenek.

Lehet, hogy Ön most úgy érezheti, hogy nincs kiút a problémás kapcsolatából, de lehet, hogy téved.

A legtöbb pár akkor jön el a párterápiára, amikor már nagyon fáj a lelke. Lelki egészségünk gyógyítását addig toljuk magunk előtt, amíg csak tudjuk. Ha testi tüneteink vannak, könnyebben elmegyünk egy orvoshoz, mint lelki szenvedésünkkel egy párterápiára.

A párterápia nagyon hatékony lehet, ha a pár mindkét tagja akarja és elköteleződik mellette.

Ekkor a párterápia pozitív hatást fejt ki a párok életére.

A terápiás folyamat során a terapeuta megpróbálja segíteni mindkét félnek a kapcsolatot objektívebb módon nézni. Megtanulják elhagyni a játszmákat, a nem megfelelő működést.

A rosszul rögzült működés, módosul a folyamat alatt, ha a pár dolgozik azon, hogy jobb legyen. A hatékony párok megpróbálják megváltoztatni azt a hibás működést, ahogy viselkednek egymással. A párkapcsolati konfliktusok csökkennek a párterápia hatására.

A párterápia fontos része a felek érzelmi közelítése.

A hatékony párok nem félnek felfedni egymás előtt a tényleges érzéseiket. Ez kezdetben nagyon nehéz is lehet, de később már nem okoz gondot. Sokszor félnek a párok egymás előtt kifejezni tényleges gondolataikat és érzelmeiket. Úgy gondolják, ezzel az igazsággal megbánthatják a másikat. Ezért inkább hallgatnak, a „szőnyeg alá söprik a problémát”, vagy veszekednek, és elbeszélnek egymás mellett. Sokan félnek attól, hogy kifejezzék párjuk előtt valódi érzéseiket, mert párjuk elutasításától tartanak. Pedig az őszinte érzelmek feltárása a párunk előtt, nagyon fontos alkotó eleme a párkapcsolatnak.

A gyermekkori érzelmi kötődések megélése, vagy meg nem élése szüleink felé, hatással van párkapcsolatunkra. Akik a múltban nem kaptak megerősítést, visszacsatolást érzelmi kifejezéseikre, azoknak nehezen megy, hogy kifejezzék érzéseiket. Ezért sokszor a párkapcsolat előmenetelét pozitívan befolyásolhatja a hatékony önismereti munka.

A párterápia lényeges eleme a párok kommunikációjának hatékonyabbá tétele.

Nem mindegy hogyan, mikor és mit mondunk partnerünknek. Ezért a pároknak gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy megtanuljanak egymással támogatóbb és megértőbb módon beszélgetni. A terapeuta segíti a párokat abban, hogy milyen típusú kommunikáció hatékony és milyen típusok okoznak több konfliktust, “mélyebb sebeket”. A párok megtanulják az aktív, empatikus hallgatást, az értő figyelmet, az egymásra figyelés fontosságát.

A hatékony párterápia felfedi az erősségeket.

Rámutat a kapcsolat erősségeire és a rugalmasság megteremtésére. Mivel a párok terápiájának nagy része a problémás területekre összpontosít, könnyű elfelejteni azokat a területeket, ahol a párok hatékonyan működnek. Az erősségek előmozdításának az a célja, hogy segítse a párt abban, hogy élvezhesse kapcsolatát. A házi feladatok olyan viselkedéseket hívnak elő a pár tagjaiból, ami a másik félnek is örömet okoz.

A legfontosabb, hogy minden egyes kapcsolat egyedi kihívásokkal és erősségekkel rendelkezik, ha ezt tudatosítja magában, akkor a lehető legjobb eséllyel élhet boldog házasságban.

Szeresse megfelelően párját!

Ha úgy gondolja nem tudja leküzdeni a felmerülő problémákat, forduljon hozzám bizalommal!

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .